İş Hayatımızı Kolaylaştıracak ÖZGÜR YAZILIMLAR

İş Hayatımızı Kolaylaştıracak
ÖZGÜR YAZILIMLAR

Bu yazımızda birçok kullanıcının para vererek satın aldığı yazılımların, açık kaynak kodlu yazılımlardaki eş değer programlarına kısaca değineceğiz. Öncelikle “Açık Kaynak Kodlu Özgür Yazılım” ne demek oradan başlayalım. Öncesinde yazı içerisinde geçecek terimlerin kısaca açıklamalarını belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum:

Donanım (Hardware): Bilgisayarınızı oluşturan fiziksel parçaların bütününe denir. Bilgisayarınızdaki ses kartı, anakart gibi bileşenlerdir.        

Yazılım (Software): Bilgisayarı oluşturan donanım parçalarının, son kullanıcı tarafından yönetilmesi için geliştirilmiş programlardır. Bilgisayarınızdaki işletim sisteminiz veya müzik dinleme programınız buna örnek olarak verilebilir.
Orijinal adı GPL (General Public Licence) olan yazılımların amaçları özgürlüklerin korunmasıdır. GPL lisanslı yazılımlar ücretsiz olup, kaynak kodları ücretlendirmeden bağımsız olarak açıktırlar. Yani siz programcılık bilginiz ile ilgili yazılıma ekleme veya çıkarma yapabilirsiniz.
Bir yazılımın GPL olarak değerlendirilmesi için bir takım özellikler gereklidir:

  1. Yazılımı kullanan kişi, ilgili yazılım üzerinde ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik yapabilmelidir.
  2. Yazılımı kullanan kişi ilgili yazılımı ticari amaçla geliştirip kullanabilir.
  3. Yazılımı kullanan kişi yazılımı kopyalayıp dağıtmakta özgürdür.

GPL LİSANSLI BAZI PROGRAMLAR

OPEN OFFICE:
Open Office bilinenin aksine Microsoft Office programına eş değer bir yazılımdır. En önemlisi ücretsiz olmasıdır. Üstelik bu yazılım Microsoft Office uygulamalarının uzantılarını da desteklemektedir. Örneğin *.xls tarzı bir dosyayı Open Office’de açabileceğiniz gibi, Open Office’de oluşturduğunuz hesap dosyasını da *.xls olarak kaydedebilirsiniz.Yazılım, Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunu, Veritabanı, Formül Düzenleyici, Vektörel Grafik gibi bir takım yazılımları içerir. Program hakkında daha detaylı bilgi almak ve incelemek için http://www.openoffice.org/tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz

VLC PLAYER:
Açılımı Video LAN Client olan VLC Player birçok medya dosyasını ve codec yapısını destekleyen bir yazılımdır. Bu yazılım ufak boyutuna rağmen oldukça başarılıdır. Programda ayrıca videolar için tema, altyazı desteği bulabilirsiniz. Oynattığınız videolarınız için hız kontrol özelliği de bulunmaktadır.Program hakkında daha detaylı bilgi almak ve incelemek için http://www.videolan.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz

7-ZIP:
Ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. Varsayılan olarak kendi formatında arşivler oluştursa da, diğer programların arşiv biçimlerini de okuyabilir. Yazılım yüksek boyuttaki dosyaları kendi özel algoritması ile daha küçük dosya boyutu haline getirir.Program hakkında daha detaylı bilgi almak ve incelemek için http://www.7-zip.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz

CLAMAV:
Clamav açık kaynak kodlu bir virüs tarayıcısıdır. Yazılım otomatik virüs veri tabanı güncellemesine sahip olup, birçok posta sunucusu ile bütünleşik çalışabilir. Yazılım esasında Unix dünyası için tasarlanmış olup Windows için versiyonu da mevcuttur. Program hakkında daha detaylı bilgi almak ve incelemek için http://www.clamav.net/index.html adresini ziyaret edebilirsiniz. Antivirüs yazılımlarında alternatif ücretsiz yazılım olarak AVG ( http://www.avg.com/tr-tr/free-antivirus-download ), AVAST ( http://www.avast.com/tr-tr/index ) denenebilir.

GIMP:
Açılımı GNU Image Manipulation Program olan GIMP, Photoshop ile yapabileceğiniz birçok resim uygulamasını ücretsiz ve kolayca yapmanızı sağlar. Ayrıca yazılımın Türkçe dil desteği de mevcuttur. Program grafik işleme ile ilgili hemen hemen tüm dosya biçimlerine hakimdir. Program hakkında daha detaylı bilgi almak ve incelemek için http://www.gimp.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim

Bizi arayabilir veya bu bölüm üzerinden mesajınızı bırakabilirsiniz. Gelen tüm mesajlara 24 saat içerisinde geri dönüş yapıyoruz.